خون آبی؛ خرچنگی که جان میلیون ها نفر را نجات می دهد
به گزارش وبلاگ سیب رایانه، خبرنگاران: خیلی ها نمی دانند که سلامتشان بسته به خون آبی نوعی خرچنگ است انگار ترکیب عنکبوت است با یک شپش غول پیکر. خرچنگ نعلی (نعل اسبی) یکی از قدیمی ترین جانوران دنیاست که بیش از 450میلیون سال بروی کره زمین زندگی می نماید و از دایناسور ها هم قدیمی تر است.

هر لیتر خون خرچنگ نعلی پانزده هزار دلار قیمت دارد
خرچنگ نعلی را از بهار می توان در اقیانوس اطلس دید و اوج تخم ریزی آن در ماه های مه و ژوئن، در زمان مد کامل و هنگام قرص ماه و هلال نو است. این فسیل های زنده که هنوز در اقیانوس های اطلس، هند و آرام زندگی می نمایند هر سال جان میلیون ها نفر را نجات می دهند.
استخراج خون
دانشمندان از دهه هفتاد میلادی از خون این خرچنگ استفاده می نمایند تا از استریل بودن لوازم پزشکی و دارو های وریدی مطمئن شوند. وجود باکتری های مضر در لوازم پزشکی می تواند کشنده باشد، اما خون خرچنگ نعلی به سموم باکتری ها بسیار حساس است.
از خون این خرچنگ برای اطمینان از استریل بودن تمام چیز هایی استفاده می گردد که وارد بدن بیمار می شوند، از واکسن و سرم وریدی گرفته تا ایمپلنت های پزشکی.
سی درصد خون خرچنگ های نعلی کشیده می گردد
تجارت عظیم
به گزارش کمیسیون ماهیگیری دریایی اقیانوس اطلس آمریکا که ماهیگیری در ایالت های آمریکا را که در ساحل اقیانوس اطلس هستند هماهنگ می نماید، سالانه حدود نیم میلیون خرچنگ نعلی برای زیست پزشکی از اقیانوس صید می شوند. خون این جانور یکی از گران ترین مایع های جهانست و یک لیتر آن تا 15هزار دلار به فروش می رسد.
خون آبی رنگ
رنگ آبی خون خرچنگ نعلی به دلیل وجود مس است. در انسان اتم های آهن در هموگلوبین همان نقش را دارند (حمل اکسیژن) و رنگ خون ما را قرمز می نمایند. البته این رنگ آبی خون این جانور نیست که نظر دانشمندان را جلب نموده. در خون این خرچنگ یک ماده شیمیایی وجود دارد که با ایجاد لخته دور باکتری ها آن ها را گیر می اندازد. این ماده که حتی در اندازه بسیار کم هم می تواند باکتری ها را شناسایی کند بعنوان عامل لخته نماینده برای تست لیمولوس امبوسایت لایزیت (Limulus Amebocyte Lysate) از گونه های آمریکایی و برای تکیپلوس امبوسایت لایزیت (Tachypleus Amebocyte Lysate) از نمونه های آسیایی خرچنگ نعلی گرفته می گردد.
سرنوشت خرچنگ ها
پوسته این خرچنگ ها را نزدیک به قلبشان سوراخ می نمایند و حدود 30 درصد خونشان کشیده و بعد به طبیعت بازگردانده می شوند. تحقیقات نشان می دهند که 10 تا 30 درصد این خرچنگ ها بعد از این کار از بین می فرایند و زاد و ولد ماده هایی که زنده می مانند سخت می گردد.
تا سی درصد خرچنگ های نعلی که خونشان گرفته می گردد می میرند
راه جایگزین چیست؟
در حال حاضر فقط چهار گونه خرچنگ نعلی در جهان باقی مانده و هر چهار گونه در خطر انقراض هستند؛ به دلیل صید بیش از حد برای زیست پزشکی، استفاده از آن ها به عنوان طعمه ماهی و همچنین از بین رفتن و آلودگی محیط زیست طبیعی خرچنگ ها.
دانشمندان می گویند با زیاد شدن جمعیت کره زمین و طول عمر بشر، تقاضا برای تست های لیمولوس امبوسایت لایزیت و کیپلوس امبوسایت لایزیت هم زیاد خواهد شد.
فعالان محیط زیست معتقدند که تست های صناعی روشی اخلاقی تری برای شناسایی سموم باکتری هاست، ولی شرکت های داروسازی می گویند ابتدا باید ثابت گردد که جایگزین های صناعی می توانند در عالم واقع سموم را شناسایی نمایند.
منبع: bbc
منبع: برترین ها