حل مسائل شهری با روش های علمی
به گزارش وبلاگ سیب رایانه، جهان معاصر، آوردگاه تحولات شگرف و شتابنده شده است و تغییرات، چنان غافلگیرکننده و برق آسا از راه می رسند که حتی لحظه ای درنگ می تواند به بهای گزاف غافلگیری راهبردی در عرصه های گوناگون تمام شود.

وبلاگ سیب رایانه- یاداشت: دنیا معاصر، آوردگاه تحولات شگرف و شتابنده شده است و تغییرات، چنان غافلگیرکننده و برق آسا از راه می رسند که حتی لحظه ای درنگ می تواند به بهای گزاف غافلگیری راهبردی در عرصه های گوناگون تمام شود.این خطر وجود دارد که اگر رویکردهای خود را متناسب با تهدیدها و فرصت های ناشی از این تحولات طراحی نکنیم و مسائل مطرح در این حوزه ها را به دقت و با موشکافی لازم مورد مطالعه و پژوهش مستمر قرار ندهیم و اجازه دهیم که تغییر و توسعه به صورت نامنظم و بدون مدیریت هدف دار شکل بگیرد در آینده با مسائلی به مراتب بیشتر و بزرگ تر از مسائل امروز روبرو می شویم.
با نگاهی به مسائل شهری در کلانشهرهای دنیا از جمله شهر تهران، می توان دریافت که تقریباً همه مدیران شهری با مسائل مشابهی در شهرهای خود روبه رو هستند. تهران نیز مانند بسیاری از شهرها، معضل ازدحام خودروها در معابر شهری را دارد؛ چالش بزرگی که از نتایج آن ایجاد آسیب های جدی بر سلامت جسم و روان شهروندان است. بدون تردید اکنون یکی از مهم ترین دغدغه های سیاستگذاران و مدیران شهری در کلانشهر تهران، ایجاد سیستم حمل ونقل ایمن، پایدار و فراگیر است؛ به طوری که بتواند راه حل سودمندی برای شهروندان ایجاد کند.
طی سال های گذشته، سیستم مدیریت شهری برای بهبود وضع ترافیک، شبکه بزرگراهی و تقاطع های غیرهمسطح ساخته است اما تجربه نشان داد که ساخت پل و بزرگراه به تنهایی پاسخ مناسبی برای حل معضل ترافیک و آلودگی هوای شهر تهران نیست. هرچند ممکن است که در کوتاه مدت مشکل را رفع کند. بنابراین با افزایش مطلوبیت استفاده از خودروهای شخصی شهر پس از مدتی با مسائل جدیدی در حوزه ترافیک روبرو خواهد بود.
مطالعات و پژوهش های اجرا شده در اقصی نقاط دنیا بر اقتصادی نبودن استفاده از خودروهای شخصی تأکید دارد. به همین دلیل در بسیاری از شهرها گسترش زمینه های لازم برای استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی و روش های نوین در مدیریت ترافیک و بازطراحی حریم خیابان ها و پیاده راه ها برای بهبود شرایط شهرها در اولویت سیاست های آنها قرار گرفته است.
در واقع، هدف آنها اعمال روش های برنامه ریزی کارا با رویکرد مطالعاتی و پژوهشی با توجه به استفاده از فن آوری های نوین است تا از این طریق بتوانند کیفیت زندگی را در محیط های شهری خود ارتقا دهند. سیستم مدیریت شهری تهران نیز از این امر مستثنا نیست؛ به طوری که با مرور بر مبانی علمی و تجارب دنیای در حل مسائل شهری، تنها یک راه حل را می توان برای حل مسائل حوزه حمل ونقل در تهران ارائه کرد و آن هم توسعه حمل ونقل همگانی است. برنامه های اجرایی در این حوزه باید اولویت دار، تحقق پذیر و قابل سنجش باشد تا بتوانیم شاهد ارتقای کیفیت زندگی در این شهر باشیم.
*رئیس کمیسیون حمل ونقل و ترافیک شورای شهر تهران
منبع:ویژه نامه شهرپژوه
منبع: همشهری آنلاین